HTML

Friss topikok

Linkblog

interperszónák

2009.04.23. 11:14 Pável

Egy székfoglaló hatása

Címkék: madách imre veres pálné

Madách Imre életét alaposan megkeserítették a nők: főleg édesanyja, de felesége is, Fráter Erzsébet, aki az író 1849 utáni börtönbüntetése alatt  (állítólag) megcsalta őt. (Madách azért került börtönbe, mert bújtatta Kossuth titkárát, Rákóczy Jánost.)

Madáchot már anyja, Majthényi Anna bizony rövid pórázon tartotta. Már korai műveit is jellemezte a nőgyülölet, a Bach-rendszerben ezt csak súlyosbította a válás (1854) után eluralkodó pesszimizmusa. Az író nemcsak drámai költeményében kompenzálta mindezt (Éva alakjának megrajzolásában), de egész drámát is írt a témában (Héraklész történetét idézi meg úgy, hogy a nők közt gyötrődő és elpusztuló férfit ábrázolja). Vagy itt egy versbéli hasonlata: "Hogyha nem tudnók, mint lett angyalból ördög, Hogyha nem látnók, mint lesznek lányokból nôk." (Leány és nő c.) Élete utolsó évében, 1864-es akadémiai székfoglalójában is (!) a nők (szellemi) alacsonyabbrendűségét firtatta.

A nógrádi főjegyző hitvese, Beniczky Hermin értesülvén erről a beszédről, nagy lépésre szánta el magát. Három év alatt sikerült megalapítania az Országos Nőképző Egyeletet, 1869-ben már meg is nyílt az intézet, 1881-ben pedig már saját épületbe is költözött, a korabeli Zöldfa u. 38. szám alá - amit az ő nyomán és tiszteletére ma Veres Pálné utcának nevezünk.

(Persze akadnak még további Veres Pálnék is...)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusok.blog.hu/api/trackback/id/tr131081648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása