HTML

Friss topikok

Linkblog

interperszónák

2010.11.30. 11:31 Pável

A cukrász

Címkék: escoffier ho shi min

Minden kommentár nélkül, mert az annyira bizarr: a pályakezdő Ho Shi Min cukrásztanuló volt a gasztronómia egyik legnagyobb alakja, Escoffier mellett a montecarloi Ritzben...

 

Szólj hozzá!

2010.03.15. 11:42 Pável

Párhuzamos magányok

Címkék: józsef attila bartók béla

"Párhuzamos magányok" (cop. M.Z.)

Bela Bartók (1881–1945)

A már nem pályakezdő, de még nem éppen sikeres (csak posztumusz lesz az…) József Attila sokáig kerülgeti Bartók házát, zsebében nyomdaszagú verseskötetével, melyet a mester számára dedikált is. Végre becsönget. Izgatottan gyűrögeti a kötetet, szinte megijed, hogy maga a művész ballag ki a kapuhoz elé… Ott hebegve átnyújtja ajándékát, a mester biccent, de valamiért elmarad a beljebb invitálás. A kor két zsenijének kapcsolata ennyiben marad. Már csak romlik – JA később visszafelesel Bartók reklamációjára, hogy trehányan korrektúrázták cikkét a Szép Szóban. Elpazarolt kincseink elmaradt kamatai…

Szólj hozzá!

2009.04.23. 11:14 Pável

Egy székfoglaló hatása

Címkék: madách imre veres pálné

Madách Imre életét alaposan megkeserítették a nők: főleg édesanyja, de felesége is, Fráter Erzsébet, aki az író 1849 utáni börtönbüntetése alatt  (állítólag) megcsalta őt. (Madách azért került börtönbe, mert bújtatta Kossuth titkárát, Rákóczy Jánost.)

Madáchot már anyja, Majthényi Anna bizony rövid pórázon tartotta. Már korai műveit is jellemezte a nőgyülölet, a Bach-rendszerben ezt csak súlyosbította a válás (1854) után eluralkodó pesszimizmusa. Az író nemcsak drámai költeményében kompenzálta mindezt (Éva alakjának megrajzolásában), de egész drámát is írt a témában (Héraklész történetét idézi meg úgy, hogy a nők közt gyötrődő és elpusztuló férfit ábrázolja). Vagy itt egy versbéli hasonlata: "Hogyha nem tudnók, mint lett angyalból ördög, Hogyha nem látnók, mint lesznek lányokból nôk." (Leány és nő c.) Élete utolsó évében, 1864-es akadémiai székfoglalójában is (!) a nők (szellemi) alacsonyabbrendűségét firtatta.

A nógrádi főjegyző hitvese, Beniczky Hermin értesülvén erről a beszédről, nagy lépésre szánta el magát. Három év alatt sikerült megalapítania az Országos Nőképző Egyeletet, 1869-ben már meg is nyílt az intézet, 1881-ben pedig már saját épületbe is költözött, a korabeli Zöldfa u. 38. szám alá - amit az ő nyomán és tiszteletére ma Veres Pálné utcának nevezünk.

(Persze akadnak még további Veres Pálnék is...)

Szólj hozzá!

2009.04.22. 10:39 Pável

A két Károlyi

Címkék: károlyi

Károlyi Mihály féltestvére, gr. Károlyi József életpályája mondhatni 180 fokos szöget zárt be a "vörös gróféval": József 1918-19-ben élesen szembenállt vele, amiért sok zaklatásban volt része. A Vörös csillag felkelte után mindketten emigrálnak, József követte a száműzött IV. Károlyt még Madeira szigetére is. (Közben azért, a húszas évek elején főispán, Székesfehérvár legitimista párti ngy. képvielője is.) Mihály pedig  - szintén külföldről - folyamatosan agitált a (királyt kétszer is elűző) Horthy-rendszer ellen... Magyarországon nem kívánatos személy, vagyonelkobzásra ítélik hűtlenség (!) vádjával. A kommunisták felé sodródik megint, 1931-ben még a Szovjetúnióba is ellátogat (és lelkesen dícséri a látottakat a francia sajótban). 

Szólj hozzá!

2009.04.21. 20:24 Pável

A két fiú, jobb és bal felől

Címkék: rajk

Rajk László kommunista politikus, belügyminiszter édestestvére* kevésbé ismert: Endre  nem vitte ilyen magas pozícióig, "mindössze" államtitkár volt... csak éppen nyilaséknál.

*bizony, jó testvérek voltak, tessék csak elolvasni a hvg-s könyvismertetést...

Szólj hozzá!

2009.04.21. 16:13 Pável

Mester és tanítvány

Címkék: kassák lajos révai józsef

Révai József (sok minden egyéb mellett mint költő is) mestereként tekintett Kassák Lajosra. Első írásai A Tett-ben jelennek meg. Aztán elvesztette maradék jó ízlését és megalapította elvtársaival a KMP-t.

Kassák Lajos 1.

 

Szólj hozzá!

2009.04.21. 16:07 Pável

Kötelező olvasmányok és a keresztapák

Címkék: radnóti miklós szerb antal sík sándor aczél györgy

A fiatal, és hatalomvágy tudászomj gyötörte Aczél Györgynek Szerb Antal állított össze olvasmánylistát.

És mi a közös Sík Sándorban és Aczélban? Semmi, természetesen - azon kívül, hogy míg Sík Radnótinak, Radnóti Miklós pedig Aczélnak volt a keresztapja...

3 komment

2009.04.21. 15:58 Pável

A latintanár és a stréber

Címkék: babits mihály rákosi mátyás

Babits Mihály Rákosi Mátyás latintanára (1906-ban). 

http://kultura.hu/img/upload/200803/PetofiIrodalmiMuzeum_Nyugatkiallitas_Babits.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
(Stréber - ezt az egyetlen szavas jellemzést írta róla Babits.)

1 komment

2009.04.21. 15:29 Pável

A tanú

Címkék: kádár jános péter gábor

Péter Gábor - a szociográfus Kovács Imrével együtt - Kádár János esküvői tanúja volt 1945. januárjában...


(a 1958-ból)

Hat év (nagy idő ez a mozgalomban), és már vallatja a cimboráját a kis bajszos.

(Bár nála hitelesebb a forrásom, de Moldova is ír róla.)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása